Posted in melayu

Kalau Sayang Jangan Marah

Novel review Kalau Sayang Jangan Marah

Ni buku yang keberapa entah yang sudah kubaca. Penulisan kurang matang serta ayat yang agak kebudak-budakkan. 

Bila dah baca dlm hati cakap lantaklah. Baca jer lah. Tp bila dah baca mcm seronok pulakkan. Jalan cerita agak lain sikit.

Tapi bila dah dekat penghujung mcm pelik. Takkan terus bahagia mcm tu jer. Tiba2 jumpa lah klimax novel ni. Tapi x sampai sebenarnya. 

Lepastu sampai akhir jer ending dier sangat puas hati. Kira ok lah jugak kan dari ending kotot2 tu.

Bintang: ***

Saranan: amat sesuai yang suka baca bahasa santai serta tak banyak konflik. X payah banyak fikir just go to the flow.

Masih membaca potret dua wajah.

Advertisements
Posted in Uncategorized

Aku Dan Buku

Bila nampak buku macam nampak handbag Gucci. Bersinar2 dari jauh. Macam tu juga buku memanggil2 jer suruh bawak balik.

Suker kawan dgn buku. Sebab buku peneman kala sepi. Buku kawan ketika sedih. Buku membimbing tatkala jatuh tersungkur. Buku menunjukkan cinta yang dihajati.

Manusia hanya tahu diri sendiri. Biar sendiri happy dan tayang kebahagiaan di fb. Kita berbaik sangka, like comment tanpa henti, tapi mereka anggap post kita tiada erti.

Bila post kita dah menyentuh soal yg bercanggah seperti politik, agama, dan sebagainya barulah post tersebut FAMOUS. Bukan sbb suka tp untuk dicemuh. Paling teruk viral.

Hebat sungguh insan bernama manusia. Angkuh dgn diri. Alpa dgn dunia. Rakan ada seolah tiada.

Stress, jiwa kacau, serabut semua ada. Ada suami bagaikan tiada. Ada rakan tapi tak nampak kita. Jadi apa sebab harus berkawan dengan manusia? Kalau membuat diri kita hanya tempat persinggahan sementara?

Buat apa yang kamu suka. Buat apa yang kamu rasa happy dgnnya.

Maaf jika post agak negative. Sbb tiada tempat utk diluahkan. Tunggu lampu membaca baru, baru boleh baca buku waktu malam.

Yang benar,

Insan yg tertekan.