Posted in All about Islam, Note from me, Stay cool, Story

Renungan Sebelum Lena

Seorang pemuda kehilangan kasutnya di laut; lalu dia menulis di pinggir pantai..

LAUT INI PENCURI..

Tak lama datanglah nelayan yang membawa hasil tangkapan ikan begitu banyak, lalu dia menulis di pantai..
LAUT INI BAIK HATI..
Seorang pemuda tenggelam di lautan lalu ibunya menulis di pantai,
LAUT INI PEMBUNUH..

Tak lama datanglah Seorang lelaki yang menemukan sebongkah mutiara di dalam lautan, lalu dia menulis di pantai..
LAUT INI PENUH BERKAT..

Kemudian datanglah ombak besar dan menghapus semua tulisan di pantai itu !!!

Maka ..

JANGAN RISAUKAN KATA-KATA ORANG, KERANA SETIAP ORANG MEMBACA DUNIA DENGAN PEMAHAMAN DAN PENGALAMAN YANG BERBEZA.

Teruslah melangkah, selama engkau di jalan yang baik, 

Meski terkadang kebaikan tidak sentiasa di hargai.
Jangan menjelaskan tentang dirimu kepada siapa pun, Kerana yang menyukai mu tidak perlu itu, Dan yang membenci mu tidak percaya itu.

Hidup bukan tentang siapa yang terbaik, tapi,

Siapa yang mau berbuat baik.

Jangan menghapus Persaudaraan hanya kerana sebuah Kesalahan, 
Namun Hapuslah kesalahan 
demi lanjutnya Persaudaraan..

Jika datang kepadamu gangguan, 

Jangan berfikir bagaimana cara Membalas dengan yang lebih Perih, 

tapi berfikirlah bagaimana cara Membalas dengan yang lebih Baik..
Kurangi mengeluh, 

teruslah berdoa dan berikhtiar, 
Sibukkan diri dalam kebaikan. 
Hingga keburukan ‘keletihan’ mengikuti mu..

Yang baik itu dari Allah  yg buruk itu dr kealpaan diriku sendiri 

Tegurlah aku dlm cinta dan kasih sygMU ya Allah 

Aamiin ya Allah

Wasalam

Advertisements
Posted in All about Islam, Note from me, Stay cool, Story

Love Is Cinta

Seronoknya jika tengah bercinta. Rindu rasa nak bercinta. Teringin hanya cukup pandangan mata sudah tahu maksud didalamnya.

Cinta seperti ingin terbang bebas diudara. Cinta seperti bebas berlari kemana-mana. Cinta seperti angin sepoi-sepoi bahasa menerjah muka.
Cinta itu manis seperti gula. Cinta itu indah seperti haruman bunga. Cinta itu asyik laksana nyanyian unggas rimba.

Jangan ditegur buat orang bercinta. Kerana mereka tengah lena dibuai cinta. Hati dan fikiran hanya pada cinta.

Berada didalam dakapan kekasih memang hangat menggoda. Selesa walau badan tinggal rangka. Empuk seperti diatas tilam raja.

Siapa kata orang dah kawin dan ada anak tak boleh bercinta. Saling memahami diri pasangan itulah cinta. Cabaran didalam bahtera itulah cinta. Dilambung ombak pada layar itulah cinta.

Cinta di alam rumah tangga itulah realiti. Cinta diwaktu si kecil dimata itulah paksi. Cinta diwaktu sukar itulah cinta hakiki.

Cinta yang paling indah, cinta yang paling romantis, cinta yang paling shahdu adalah cinta kerana Allah. Kita cinta akan Allah, Allah aturkan cinta kita dengan manusia pula. Hebatkan cinta.

Mirza dalam Razia Sultan hanya hayalan. Khuzairi dalam 7 Hari Mencintaimu hanyalah igauan. Cukup lah sekadar Abang Kapal itu suami aku. 

Nak belanja kejap doa pengikat kasih sayang suami isteri. Cinta mesti ada penyeri baru harmoni 💘 💘 💘 

add atau follow fb saya yer https://www.facebook.com/syidagojes

Posted in Note from me, Story

Deme Paham Ker?

Rasanya dah lama tak tulis post dalam bahasa omputeh. Tiba2 hr ni ada plk mat salleh mana yg like. Paham ker ape yang aku tulis ni?

Tapi tu tak kesah sangat. Cuma rasa berkorbar plk nk buat blog post in english. Tiber2 jer kan. 

Bila fikir balik nanti lah. Target nak pembaca dari malaysia atau yg faham bahasa melayu jer. Yg lain tu pakai ler translator yg ada. 

Buku novel omputeh pn aku x bc lagi😅

Posted in Note from me, Stay cool, Story

Tiba-tiba Jer

Hi all… Rasa macam tak boleh tido kalau tak post perasaan hati dlm WordPress ni.

Jgn risau bukan nak marah2. Cuma nak share apa yang dah tersuka sejak dua menjak ni.

Syida ni tak minat nak melukis tapi suka tengok lukisan dan menghayati apa yang ditujukan dalam lukisan tu. Hahaha… Macam pelik pulak sebab siapa yang kenal syida ni memang diorg tau yang syida tak suka lukisan.

Tapi time kecik2 dulu kalau tak sihat suka baring dekat katil opah (time balik kampung je. Sbb asal demam mesti sbb balik kg). Bila baring tu nampak lukisan itik tgh seronok berenang. Nampak ada orang menjala ikan. Ada sampan kecil. Nampak macam cuaca yang tenang dan nyaman.

Atuk syida bukan orang kaya yang beli lukisan. Tapi dia suka kumpul gambar lukisan dari kalendar. Mana yang cantik mesti ambik lekat dekat rumah.

Atuk syida dah tak ada lagi skrg. Rumah kampung tu pun dah runtuhkan dan bina rumah batu skrg. 

Syida kalau nak menghayati lukisan tgk dlm instagram jer. Zaman dah canggih. Tengok dari situ jer. Tapi jika diizinkan Allah nanti ada rumah sendiri nak ada lukisan original kt rumah. 

Doakan yer 🌹🌹🌹

Meh add atau follow rapat2 fb syida https://www.facebook.com/syidagojes

Posted in GOJES, Kesihatan, Qaseh Gold, Wanita

Jom Senaman Tangan

Assalamualaikum sahabat GOJES. Nak share jap sumber makanan yang boleh membakar lemak.

Nak diet tapi tak tau nak makan apa? Takkan tak makan kot? Kan best makan banyak tapi kurus 😆

Jadi Syida letak 10 makanan untuk diamalkan bagi yang bercita-cita nak dapat berat ideal.

Semoga membantu 🌹🌹🌹

Nak mudah lagi? 

Cuba cik pinky lah. Nak berGojes WhatsApp #syida_0139828240 tau.

Syida pakai, syida amal, syida jual.

Free consultation 😉

Kalau rajin jom jenguk fb syida. Nak add pn dialu-alukan ☺☺☺https://www.facebook.com/syidagojes

Posted in Note from me, Stay cool

Ayam Ke Telur?

Telur wujud dulu atau ayam yer?

Ada saper2 boleh try x teka teki x ada penghujung?

Kalau ayam dulu, mesti dari telur.

Kalau telur dulu, mesti keluar dari ayam.

Mcm tu jugak kehidupan.

Buat sesuatu perkara, mood mesti dtg kemudian.

Kalau tunggu mood dulu, membazir masa.

Jika mood dtg 5minit kemudian, baru tindakan. Masa yg ada untuk mencapai sesuatu tujuan mesti lewat 5minit.

Jangan moody yer, hargai masa yg ada 😉

Posted in Note from me, Story

Dia vvvip Ku

Dia bukan sesiapa. 

Dia bukan orang kaya.

Dia bukan putera raja.

Dia bukan malaikat.

Dia adalah penghibur sewaktu hati dirundung sedih. 

Dia adalah pembantu yang memenuhi segala permintaan walaupun diwaktu sukar.

Dia adalah perunding kecantikan yang sentiasa memuji diriku.

Bohong jika sekiranya dia tak pernah marah, bohong sekiranya rumah tangga kami sweet sentiasa. Sedangkan lidah lagi tergigit.

Bercinta, berkahwin, mempunyai anak adalah fasa yang berbeza. 

Pupuk cinta supaya terus mencintai dan dicintai. Insya Allah aman semuanya.
Alhamdulillah. Terima kasih atas kehadiran mu sayang 🌹🌹🌹

Jangan lupa Qaseh Gold Premier atas kapal tu 🌹🌹🌹

#syida_0139828240 #consultantQaseh

Posted in Kesihatan, Note from me, Qaseh Gold

Nak Cepat Pandai

Assalamualaikum sahabat alam maya.

Memory bukan hanya penting untuk pelajar sahaja. Semua dari kita amat memerlukan memory yang kuat.

Faktor pemakanan juga boleh menyebabkan sama ada memory seseorang itu meningkat atau menurun.

Jom lihat makanan yang manakah membuat minda menjadi lemah.

Mula dari hari ini, kurangkan ya makanan tersebut 😉

Untuk minda yang lebih kuat, try lah IGE dari Qaseh Gold. Memang terasa perbezaan selepas pengambilan ☺☺☺

WhatsApp #syida_0139828240 

#ige #QasehGold 

Posted in Stay cool, Story

Laughter is the best medicine 

Rasanya lama dah tak gelak happy lps tension serabut buat sales on9. 

Tp bila tgk picture ni rasa feeling happy gelak sakan tu dh dtg. Lain rasanya. Rasa mcm time bujang dulu.

Sales mmg happy kalau dpt close. Tp kalau x ada yg bertanya mmg sedu jer.   

Kalau ada lelaki mcm mirza dlm razia sultan tu wujud, mmg seronok jer. Hati sado. Memahami apa perempuan nak. 

Perempuan bkn memilih handsome, kaya, berpangkat atau kerja best. Cukuplah hanya faham, jd bahu utk disandar, menjadi pendengar setia dan tolong perempuan buat keputusan.

Hr ni sbnrnya terasa sgt berseorangan menghadapi hidup.

Posted in Uncategorized

Kusut

Rindu nya nak baca buku, majalah, novel. Sbb skrg ni ada benda kena kejar.

Kejar sales. Bukan sbb x ada orang nak barang tp sebab mcm x terluah apa yg nak tulis kat situ.

Kat wechat untuk happy. Kt sini tempat untuk sandar sekejap. Pinjam bahu.

Mcm ada yg x puas hati lagi. Fine, just miss him so damn much. Tp kalau dia ader bkn blh tolong pn.

Sbnrnya x tau pn hati ni nak buat apa. 

Ini post serabut, serabai. 

Slmt malam.