Posted in Note from me, Novel

Jom Membaca

Assalamualaikum semua. Hari ni nak kongsi tips untuk membaca dengan lebih berkesan. 

Advertisements
Posted in Komik, Novel, Story

Hobi Saya 2M

Saya suka membaca. Dan pada masa yang sama saya suka membeli. Maka terjadilah satu permasalahan.

Iaitu buku yang dibeli lebih banyak dari yang dibaca. Koleksi dalam almari, tunggu giliran untuk dibaca 😅

Sedang cuba untuk menghabiskan buku ini. Pada awalnya seronok juga, tetapi makin nak habis makin bosan jalan cerita dier. Cuba juga untuk habiskan 💪💪💪

Bila mood membaca tiada, perasaan sewaktu membaca pun tak best. Tapi bila ada mood, anak pulak merengek inginkan perhatian 😑

P/s: ada cara untuk dapat berkobar2 mood membaca???

Posted in Komik

TERJEBAK KEMBALI

Pelik sungguh bila selera pusing balik ke zaman hingusan. Survey nak buku cerita apa dan terus pilih KOMIK.

Ok. Sebelum ni pernah terjebak dengan komik sampai penuh rak buku kecik. Tapi itu komik anime yg rasanya mengarut. Disebabkan jiwang and feel masa tu ala2 budget k.pop, so banyak lah komik merepek.

Hari ini sampailah komik yang diidamkan. Saya buat belian online disebabkan mudah sangat kerana tak perlu pusing kereta untuk parking. Tak perlu pilih berejam lepas tu ada yang mengamuk (saya pilih novel memang pasti ambik masa yang lama). Tak perlu tengok beg duit cukup ke tidak duit yang ada.

Kalau atas talian hanya klik, klik dan klik. Kemudian tunggu jer barang sampai depab pintu. Cuma pastikan wang dalam akaun mencukupi 😉

Komik yang dimaksudkan adalah Diari Conteng Jimi. Ada juga komik lain seperti komik tulisan jawi. Serta novel diari mat despatch. (Korang gelaklah sbb mesti rasa saya ni tak pernah-pernah baca komik macam budak kecik) 😅

Bila dah mula membaca memang tak berhenti sehingga tamat. Lukisan dalam buku tu simple sahaja. Tapi cukup dapat buat kita terbayang suasana sebenar dalam komik tu.

Lepas habis jer baca rasa arrgghhhh… nak baca LAGI!!! 

Cari punya cari dalam kedai berdekatan dah habis rupanya. Dalam online shop juga mcm tu kecuali satu ni. Boleh lah dari x ada. So letak dalam wish list dulu. Cukup bulan baru nak ambik.

Tak risau ker kalau habis??? Bukan rezeki saya lah tu 😯

Sebelum ni memang follow blog conteng conteng. Tetapi waktu tu tak pandai beli online dan kedai terdekat tak ada buku tu. Pendam sehingga waktu rasa nak hilang stress baru ternampak buku ni.

Rasa rugi pulak tak grab awal. Harap ada rezeki lelas ni.

Sekarang ni nak intai komik Lawak Budak Sekolah. Tengok review macam best jugak. Akan dicuba juga nanti. Insya Allah ☺☺☺

Sekarang tengah pulun Diari Mat Despatch 😂😂😂

Posted in melayu, Novel

Cinta Atas Kertas

Kalau tgk tajuk macam lagu siti nurhaliza  plk, bukan cinta biasa : cintaku bukan diatas kertas……

Tapi hakikatnya ini adalah sebuah novel. Novel dr hasil sharifah abu salem. Ada gambar bawah ni 👇👇👇👇👇

Novel ni jalan cerita macam dlm drama tv. Konflik mmg merata2. Tp buat yg suka cerita complicated mmg sesuai. Bila baca geram betul dgn watak mia. Sanggup dier rampas jodoh kakak dier (geram mungkin sbb saya anak sulung kot)

Klimaks citer ni mmg sampai bila diorg accident. Baru mia tau langit tinggi atau rendah. Tapi sedar je mia dari koma terus berlaku perebutan kuasa. 

Ending ciput. Orang tu jumpa orang ni then happy ending. Tu jer. Simple sgt kan?

Bintang : ***1/5

Sesuai untuk: mereka yg suka cerita berbelit2, kekuargaan.

Extra comment: semua happy ending tetapi byk ayat ulang2 dan byk typo.

Dalam gambar buku tu ada GOJES yang untuk nampak awet muda meskipun jaga malam baca novel jer. Setakat ni Alhamdulillah menjadi dan mmg best. 

Berminat WhatsApp sy segera utk harga yg jimat 😘😘😘

Posted in melayu

Kalau Sayang Jangan Marah

Novel review Kalau Sayang Jangan Marah

Ni buku yang keberapa entah yang sudah kubaca. Penulisan kurang matang serta ayat yang agak kebudak-budakkan. 

Bila dah baca dlm hati cakap lantaklah. Baca jer lah. Tp bila dah baca mcm seronok pulakkan. Jalan cerita agak lain sikit.

Tapi bila dah dekat penghujung mcm pelik. Takkan terus bahagia mcm tu jer. Tiba2 jumpa lah klimax novel ni. Tapi x sampai sebenarnya. 

Lepastu sampai akhir jer ending dier sangat puas hati. Kira ok lah jugak kan dari ending kotot2 tu.

Bintang: ***

Saranan: amat sesuai yang suka baca bahasa santai serta tak banyak konflik. X payah banyak fikir just go to the flow.

Masih membaca potret dua wajah.